Wist je dat de overheid een van de grootste werkgevers van Nederland is? In 2019 werden er bijna 525.000 overheidsbanen geteld. Dit aantal komt neer op ruim vijf procent van het totale aantal banen in ons land. Werken bij de overheid biedt je dus tal van mooie kansen voor je loopbaan, die ook nog eens heel divers zijn. De kans is dus groot dat werken bij de overheid ook goed bij jou past. Maar toch blijkt dat veel professionals bij een een loopbaankeuze vaak niet direct denken aan een baan bij de overheid. Dat is jammer, want het is een stabiele sector met veelzijdige, interessante functies. Daarom belichten we in dit artikel wat werken bij de overheid jou te bieden heeft.

In welke bedrijfstakken kun je werken bij de overheid?

De overheid in Nederland is onder te verdelen in Veiligheid en Openbaar Bestuur. Deze hoofdsegmenten kennen uiteenlopende segmenten:

• Rijksoverheid;

• Gemeenten;

• Waterschappen;

• Provincies;

• Rechterlijke macht;

• Defensie;

• Politie.

Grote diversiteit aan beroepen

Binnen de verschillende overheidssegmenten bestaan er tientallen beroepsrichtingen. Zo is het de moeite waard om je te verdiepen in een loopbaan bij de overheid als je graag wilt werken in het werkveld van bijvoorbeeld ICT, techniek, zorg of welzijn. Ook vind je volop mooie carrièrekansen binnen het het management en het commerciële of het economisch-administratieve segment. Dankzij deze grote diversiteit is het mogelijk om te kiezen uit de meest diverse beroepen. Door een functie uit te oefenen bij een gemeentelijke instelling of een rechtbank, kun je bijvoorbeeld voor de Nederlandse overheid werken. Naast gemeentebanen zijn er ook mooie banen in andere segmenten, zoals die van beroepsmilitair of politieagent.

Werken in deeltijd

De overheid is ook een goede werkgever door de stabiliteit. Maar liefst negentig procent van alle werknemers werkt er op basis van een vast dienstverband. Dat is een hoog percentage in relatie tot het gemiddelde in ons land van 74 procent. Bij de overheid ben je dus aan het juiste adres als je een stabiele loopbaan wilt opbouwen en dat kan zowel fulltime als parttime. Ruim een derde van de medewerkers bij de overheid werkt – voor minder dan 35 uur per week – in deeltijd. De mogelijkheden om een deeltijdfunctie te bekleden, worden overigens ook ervaren als een groot voordeel. Zit hier voor jou ook muziek in? Onder de vacatures binnen Wonen, het Sociaal Domein en Omgeving & Recht heb je grote kans om een prachtige parttime functie te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *