Je hoort vaker over incontinentie bij vrouwen, maar dit vervelende probleem komt ook veelvoudig voor bij mannen. Waar bij vrouwen de startleeftijd van urineverlies rond de 35 ligt, speelt dit probleem bij mannen rond het 55e levensjaar op. Veel voorkomende klachten zijn licht urineverlies en lang nadruppelen. Wat zijn de oorzaken van dit probleem? En bestaat er een oplossing?

Incontinentie bij mannen, wat zijn de oorzaken?

Dat mannen minder vaak last hebben van incontinentie dan vrouwen komt onder andere door een langere plasbuis, een effectiever afsluitmechanisme en sterke bekkenbodemspieren. Bij mannen komt volledige incontinentie dan ook weinig voor. Meestal gaat het om licht tot geregeld urineverlies. Vaak ligt de oorzaak van mannelijke incontinentieproblemen bij de prostaat. Een prostaatoperatie kan leiden tot urineverlies.

Wat zijn de klachten van incontinentie bij mannen?

Incontinentie bij mannen kan voor verschillende problemen zorgen. Vaak zien we vaak moeten plassen in de nacht, moeizamer plassen en langer nadruppelen. Dit kan bijvoorbeeld voor slapeloosheid zorgen. Daarnaast geeft urineverlies ook psychische klachten. Urineverlies bij mannen is een mannenkwaal waar niet veel over gesproken wordt. Hierdoor komt er vaak schaamte om de hoek wat verschillende problemen kan geven, zoals het ontlopen van sociale contacten en leuke activiteiten.

Er zijn verschillende oefeningen mogelijk om het urineverlies te verminderen, of zelfs te laten verdwijnen. Echter helpt dit zeker niet bij iedereen en willen we je adviseren om veel informatie op te zoeken en hulp te zoeken bij een specialist. De specialistische website hulpmiddelonline.be biedt veel informatie over incontinentieproblemen, oplossingen en incontinentiematerialen. De incontinentiematerialen voor vrouwen komen vaak in beeld, maar voor mannen zijn deze minder bekend. Echter heeft TENA een speciale lijn ontwikkeld speciaal voor incontinentie bij mannen, TENA Men. Deze middelen bieden hulp bij verschillende levels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *