Een steektrap is eigenlijk een andere benaming voor een molenaarstrap. Dat is dan weer een rechte trap met een steilere hellingshoek. Natuurlijk zijn er nog meer kenmerken, deze lees je allemaal in de blog.

De oorsprong

Deze trap werd vroeger, en tegenwoordig nog steeds, gebruikt in molens om naar boven te klimmen. Omdat er in een molen weinig ruimte is op de vloer moet de trap wel steil zijn.

Kenmerken van de steektrap

Een van de belangrijkste kenmerken is de hellingshoek. Deze ligt bij de steektrap tussen de 50 en 70 graden ongeveer. Bij een hellingshoek van 70 graden moet je al wel denken aan het idee van een ladder.

Hoe steiler de trap hoe meer de kans bestaat dat de treden elkaar overlappen. Daardoor zijn de treden van een molenaarstrap meestal niet zo heel diep. Een andere mogelijkheid is dat de treden ‘hapjes’ eruit hebben. Dit wil zeggen dat je je voet enkel kunt neerzetten op het diepe deel, hierdoor krijgt de trap een vast loopritme.

Houtsoorten

De molenaarstrap wordt in verschillende houtsoorten geleverd, maar veelal is het een vuren trap. Ze zijn echter ook te verkrijgen in beukenhout of eikenhout. De trappen van beuken en eiken zijn wat steviger dan een trap van vurenhout, maar voor alle trappen geldt dat de behandeling van het hout is heel belangrijk. Zonder behandeling zal elke trap gaan scheuren.

Een bouwpakkettrap

Een steektrap is in principe een rechte trap zonder teveel ingewikkelde dingen. Je kunt deze op maat laten maken of je kunt kiezen voor een bouwpakkettrap. Een bouwpakkettrap wordt, zoals het woord als zegt, in losse onderdelen geleverd. Deze wordt op een standaard afmeting geleverd en je moet deze nog inkorten waar nodig. Daarna is het een kwestie van behandelen, monteren en vooral genieten van je nieuwe trap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *