Het seizoen wordt het gazon flink belast op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het maaien of spelende kinderen. Door de belasting verliest het gras bladmassa en daardoor ook zijn voedingsstoffen. Bij een tekort aan voedingsstoffen heeft het gazon het niet gemakkelijk. De grashalmen groeien nauwelijks en de planten zijn niet meer beschermd tegen ziekten en plagen.

Om de essentiële voedingsstoffen terug te geven moet je het gazon gaan bemesten en om te weten wat je gazon precies nodig heeft is een bodemanalyse zeker aan te raden. De bodemanalyse helpt je erbij om onnodige belasting van bodem en grondwater te voorkomen en daarnaast weet je precies welke voedingsstoffen je gazon nodig heeft.

Wanneer bemesten?

Verticuteren met een verticuteermachine behoort net als bemesten tot een goede verzorging van het gazon. Verticuteren zorgt er namelijk voor dat de bodem beter doorlaatbaar is en helpt dood plantaardig materiaal of onkruid uit het gazon te verwijderen. De verschillende soorten verticuteermachines van STIHL op detuinmachineshop.nl hebben allemaal één doel, namelijk ervoor zorgen dat het gazon krijgt wat het nodig heeft. Bemesten doe je dus het best direct nadat je het gazon een verticuteerbeurt hebt gegeven met de verticuteermachine.

Gazonmeststoffen

De minerale gazonmeststoffen zijn een combinatie van organische en chemische meststoffen. Deze zorgen ervoor dat het gras snel een boost krijgt. Ze zien eruit als harde bolletjes of korreltjes en deze verdeel je gelijkmatig over het gazon met een strooiwagen. Als je met de hand gaat strooien krijg je onregelmatige strepen en vlekken, maar met een strooiwagen kun je de meststoffen heel nauwkeurig verspreiden. Tuinier je milieuvriendelijk? Dan kun je beter niet voor minerale gazonmeststoffen, maar voor de organische gazonmeststoffen. Organische meststoffen bestaan namelijk uit natuurlijke meststoffen en dat wilt zeggen dat deze meststoffen gevormd worden uit dierlijke en plantaardige meststoffen. Het duurt een tijdje voordat organische meststoffen effect hebben, maar ze werken langer en zijn gezonder voor de bodem, het grondwater en de plant. Dit komt doordat er aan de organische meststoffen geen chemische middelen aan toegevoegd zijn.

Naast verschillende gazonmeststoffen zit er altijd drie basisstoffen verwerkt in gazonmest, namelijk stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Elke plant heeft minstens deze drie  voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Stikstof bevordert de celdeling en de nieuwe vorming van alle plantendelen en bevordert de groei van het gazon. Fosfor versterkt de groei van de wortel en beschermt tegen vorst. Kalium zorgt ervoor dat de weerstand wordt verhoogd tegen plagen en reguleert de stofwisseling van de planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *