Als jij nog niet zoveel verstand hebt van beleggen, dan wordt er zeker aangeraden om je eerst goed in te lezen, voordat je zomaar ergens je geld in zal investeren. Er komt namelijk erg veel kijken bij dit wereldje van investeringen en beleggingen. Zo komt er bijvoorbeeld ETF bij kijken en nog veel meer. Er is een website, genaamd; CompareAllBrokers.com die enorm veel goede informatie geeft over beleggen. Mocht je nog wat extra informatie willen, dan kijk vooral op hun website.

Etf’s

ETF’s zijn ook wel Exchange Traded Funds en worden ook wel trackers genoemd. Met trackers kun je eigenlijk op een eenvoudige manier heel gespreid beleggen in een index. Met een ETF kun je eenvoudig beleggingen kopen die anders meer inspanning zouden vergen. Zo is het niet eenvoudig om in één keer de aandelen van de vijftig grootste bedrijven van Europa te kopen. Er zijn wel veel verschillende indices, zoals bijvoorbeeld op het gebied van obligaties, aandelen en nog veel meer andere beleggingscategorieën. Het is aantrekkelijk om te beleggen in een ETF als je graag een markt wil volgen, of als je graag goed gespreid wil beleggen in een markt of index, zodat je je risico’s zal spreiden. Daarnaast kun je tegen lage prijzen al beleggen en kun je tijdens een beursdag doorlopend handelen. Hierover lees je zo meteen meer!

Beleggingsfondsen

In de beleggingswereld heb je natuurlijk ook te maken met beleggingsfondsen. Dit is een organisatie die het geld van verschillende beleggers zal beleggen. Het geld wordt dan verdeeld over verschillende soorten beleggingen. Dit kan zijn in de vorm van bedrijven, regio’s en sectoren als je het hebt over aandelenfondsen bijvoorbeeld. Dit doen mensen vooral om de risico’s te kunnen verspreiden. Zo zet je niet al je geld in op één bedrijf bijvoorbeeld, want als dat bedrijf failliet gaat, dan is er een grote kans dat jij je geld in een klap kwijt bent. Mocht je je geld nou hebben verdeeld, dan zal er maar een klein beetje van je geld wegvallen, mocht een bedrijf failliet gaan.

 

Wat zijn dan precies de verschillen tussen de eft’s en beleggingsfondsen?

De beheerkosten van beleggingsfondsen zijn over het algemeen hoger dan de beheerkosten van de ETF’s. Aan de andere kant doen beleggingsfondsen hun best om de kosten te dekken en een hoger rendement te behalen dan de index. De aanpak van een ETF zal anders verlopen; de index zal zoveel mogelijk worden gevolgd, maar kan deze index meestal niet verslaan. Dit komt omdat er kosten zijn verbonden aan het volgen van de index. Deze kosten worden in mindering gebracht op de resultaten.

Een beleggingsfonds kan meestal een keer per dag worden verhandeld. De instelling die het fonds uitgeeft zorgt er vervolgens dat beleggers kunnen in- of uitstappen op basis van de werkelijke waarde van de belegging. Dit is een aanzienlijk verschil met ETF’s. Ze kunnen bijvoorbeeld, net als Philips-aandelen, gedurende de handelsdag continu worden verhandeld. Het kopen en verkopen van ETF’s kan onmiddellijk worden uitgevoerd op de beurs. Indexfondsen zijn ook trackers: ze volgen het rendement van de index zo nauwkeurig mogelijk, maar in tegenstelling tot ETF’s nemen ze de vorm aan van beleggingsfondsen. Daarom is er elke dag een in en uitstap tijd en prijs.

ent van de index zo nauwkeurig mogelijk, maar in tegenstelling tot etf’s nemen ze de vorm aan van beleggingsfondsen. Daarom is er elke dag een in- en uitstaptijd en prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *