Ben jij een echte Bourgondiër? Dan pas je perfect tussen de Franse bevolking. Want naast het natuurschoon, de bruisende steden en de schattige dorpjes, is er ook op culinair gebied een hoop te beleven in Frankrijk. Iedere streek heeft zijn eigen delicatessen, zo ook de Dordogne. De bereiding van al die delicatessen wordt al jaren van generatie op generatie doorgegeven en proef je nog altijd terug in de gerechten van lokale restaurants. Is proeven alleen niet genoeg? Vanuit een vakantiehuis in Frankrijk bezoek je gemakkelijk verschillende markten en boeren, zodat jij straks precies weet wat het verhaal achter de producten is en hoe ze bereid worden. In dit blog vertellen we er alles over.

Smaken van de streek

Typische producten waar de Dordogne bekend om staat, zijn onder andere: aardbeien, paddenstoelen, walnoten, verschillende kaasjes en foie gras. Het zijn deze ingrediënten die  ieder gerecht net dat beetje specialer maken. Walnootbomen kom je tijdens wandelingen door het prachtige gebied regelmatig tegen. De vruchten worden zowel in zoete als zoute gerechten gebruikt en kunnen het hele jaar door geconsumeerd worden. Ook wordt er olie van gemaakt voor bijvoorbeeld salades en worden er wijnen en likeuren mee op smaak gebracht. Daarnaast heeft Frankrijk heerlijke kazen om je vingers bij af te likken. In de Dordogne vind je onder andere de zachte schapenkaas genaamd cabécou en het fijne geitenkaasje rocamadour. 

Boerenmarkt van Sarlat

Wil je alle eerder genoemde delicatessen shoppen in stijl, dan is Sarlat de plek waar je moet zijn. Op zaterdag en dinsdag is er namelijk een boerenmarkt waar de kraampjes gevuld zijn met de lokale lekkernijen. Witte asperges, fruit en groenten in de mooiste kleuren, flessen likeur en rijen droge worst vullen er de stalletjes, naast de al eerder genoemde producten. Door het zien en ruiken van alles op de tafels kun je niets anders dan met een gevulde tas de markt verlaten.

Bezoek een truffelboer

Ook is de Dordogne het gebied waar de zwarte diamant te vinden is. Daarmee hebben we het natuurlijk over de truffel. Sorges staat er het meest om bekend en wordt ook wel de hoofdstad van de truffel genoemd. Het dorpje, waar bij binnenkomst borden te vinden zijn met “De mooiste truffels uit de Périgord komen uit Sorges” heeft zelfs een eigen truffelmuseum. Om je culinaire reis door de Dordogne af te maken, is een bezoek aan een truffelboer daarom eigenlijk onmisbaar. Samen met een boer en een hond gaan jullie samen op pad om te zoeken naar deze bijzondere en zeer geliefde paddenstoel.

Sluit af met een goed glas wijn

Bij een bezoek aan Frankrijk kan uiteraard een goed glas wijn niet ontbreken. De omgeving rondom Bergerac staat bekend om de wijngaarden. Hier vind je wel zeventien officiële benamingen, zoals Bergerac (natuurlijk), Monravel, Saussignac en Monbazillac. Heb je in de Dordogne een vakantiehuis dan raden wij aan: scoor een fles bij een lokale wijnboer, schenk er een glas mee vol, zet er wat lekkernijen uit de streek naast, ga comfortabel zitten en geniet. Het zijn vaak de meest simpele dingen waar we het gelukkigst van kunnen worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *