Het inrichten van een mancave kan nogal een uitdaging zijn. Zeker omdat er zoveel spullen zijn die je wilt showen, waardoor een mancave al snel te druk en te chaotisch oogt. Wat heel goed helpt, is het gebruik van een eyecatcher. Een eyecatcher brengt namelijk rust in het interieur. Waarom een eyecatcher zo belangrijk is, wat een goede eyecatcher is en hoe je de aandacht op een object vestigt, ontdek je in dit artikel.

Het belang van een eyecatcher in een mancave

Een eyecatcher of een focuspunt brengt extra balans in de ruimte en zorgt ervoor dat mensen precies weten waarnaar ze moeten kijken. Dat is belangrijk, want mensen vinden het verwarrend als zowat alles om hun aandacht schreeuwt. Een enkel punt om naar te kijken, brengt rust. Wat zo’n eyecatcher moet zijn, kunnen wij niet zomaar zeggen. Het is namelijk sterk afhankelijk van je interieur. Een eyecatcher kan bijvoorbeeld een open haard zijn, maar ook een antieke zetel, een reusachtige plant, een televisiescherm of een arcadekast.

Eyecatchers moeten opvallen

Hoe zorg je er nu voor dat zo’n eyecatcher daadwerkelijk de aandacht absorbeert? Dat kan je op verschillende manieren doen. Sowieso helpt het als de eyecatcher prominent in het interieur aanwezig is, bijvoorbeeld door de grootte of door de kleuren die om aandacht smeken. Ook een centrale plaatsing in het interieur zorgt ervoor dat het als een magneet op de ogen werkt, maar dat hoeft zeker geen verplichting te zijn. Als het object qua kleur, materiaal, vormen, omvang en/of plaatsing opvalt, zit je sowieso goed.

Het in de spotlight plaatsen van eyecatchers

Het kan dat je favoriete eyecatcher op zichzelf wat minder opvalt, maar dat je het toch op die manier wil inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een shirt dat je van je favoriete voetballer kreeg. Dan kan je een aantal dingen doen om het toch te laten opvallen. Eerst en vooral geldt ook hier dat een centrale plaatsing helpt. Hang het bijvoorbeeld aan de schouw die midden in de mancave te vinden is. Ook kan je het in een kader stoppen die wat extra aandacht trekt. Wat eveneens helpt, is het object beschijnen met enkele mooie inbouwspots. Verlichting is namelijk een heel grote hulp om de aandacht op iets te vestigen. Het verlichten van een kader kan je doen vanaf de wand, vanaf het plafond of vanaf de vloer. Een alternatief is het gebruik van een verlichte lijst.

Slim omgaan met kleuren

Ten slotte moet je de eyecatcher in je interieur integreren. In de praktijk wil dat zeggen dat de rest van de ruimte om de eyecatcher heen moet zijn gebouwd en niet omgekeerd. Je houdt dan hetzelfde kleurenpalet aan, maar bijvoorbeeld in een lichtere variant. Dat zorgt voor eenheid in het interieur en dat doet de eyecatcher nog meer in het oog springen. Anderzijds is het niet slim om de eyecatcher volledig in het interieur te laten opgaan, er mag gerust ook wat contrast zijn. Dat doe je bijvoorbeeld door een enkele kleur die in de eyecatcher voorkomt net niet in het interieur te verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *