Je auto onderhouden is ontzettend belangrijk. Hoe beter je je auto onderhoudt, hoe langer die meegaat. Koop je voor het eerst een auto, dan is het goed om alvast over onderhoudskosten na te denken. Voor je het weet is het namelijk tijd voor de eerste APK of moet je je airco bijvullen. Hoe voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan? Dat vertellen we in dit artikel.

Welke vormen van auto-onderhoud zijn er?

Of je nu een nieuwe of een tweedehands auto hebt, je moet hoe dan ook voor periodiek onderhoud naar een garage. Met periodiek onderhoud bedoelen we:

  • Een jaarlijkse inspectie;
  • De APK (verplicht);
  • De kleine beurt;
  • De grote beurt;
  • Vervanging van versleten onderdelen, bijvoorbeeld: banden, remmen, de koppeling of een distributieriem of distributieketting.

Hoe vaak moet je voor een onderhoudsbeurt naar de garage?

Jouw eerste bezoek aan de garage komt waarschijnlijk sneller dan je verwacht. Houd als vuistregel in ieder geval aan dat je iedere tienduizend à vijftienduizend kilometer een grote onderhoudsbeurt nodig hebt. Rijd je niet zoveel? Dan is het goed om je auto in ieder geval één keer per jaar te laten controleren.

Hoe weet je of je auto-onderdelen moet laten vervangen?

Tijdens een jaarlijkse inspectie worden er niet meteen allerlei onderdelen vervangen. In plaats daarvan wordt er gekeken naar de technische staat van je auto. Vertoont een bepaald onderdeel slijtage? Dan kan de monteur inschatten hoe lang dat onderdeel nog ongeveer meegaat. Op die manier kun jij er rekening mee houden dat je binnenkort weer bij de garage langs moet. Daarnaast voorkomt een jaarlijkse inspectie dat er onnodige schade aan je auto ontstaat. Overigens is een jaarlijkse inspectie niet hetzelfde als de verplichte APK. Een Algemene Periodieke Keuring is een momentopname die kijkt of je auto op het moment van de keuring nog veilig de weg op kan, maar zegt niks over hoe lang de onderdelen van je auto nog meegaan.

Aan wie kun je advies over je auto vragen?

Weet jij niet zeker of je op dit moment wel of niet aan onderhoud toe bent, of wil je weten wanneer je naar de APK moet, wanneer je een grote beurt nodig hebt of wanneer je je zomerbanden moet inwisselen? Dit soort vragen kun je stellen aan een professionele automonteur. Bij Mannenfocus BE raden we de monteurs van Carteam Autobedrijven aan. Je kunt bij de garages van Carteam terecht voor advies op maat. Ben je het met het advies eens, dan maak je meteen een afspraak voor het uitvoeren van auto-onderhoud tegen een aantrekkelijk tarief. Dus ben jij op zoek naar snel, goed onderhoud tegen een mooie prijs? Neem dan contact op met Carteam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *