Volgens de cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zijn in ons land ruim twee miljoen mensen verslaafd. Er is sprake van verslaving als willen is veranderd in moeten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen geestelijke afhankelijkheid en lichamelijke afhankelijkheid. Als iemand ontwenningsverschijnselen ervaart zoals misselijkheid, trillen en angstgevoelens wanneer die een bepaald middel niet meer gebruikt, is sprake van lichamelijke afhankelijkheid. Het lichaam moet opnieuw in balans komen doordat het aan het middel gewend is geraakt. Je spreekt van geestelijke afhankelijkheid als iemand die verslaafd is zich niet goed voelt zonder een middel te gebruiken of een bepaalde handeling te verrichten. Mensen kunnen verslaafd raken aan gedrag zoals seks, gokken of gamen. Ook kun je verslaafd aan pijnstillers, medicijnen, drugs en alcohol raken. 

In dit blog belichten we verslaving aan alcohol en de verslaving aan wiet (cannabis). Ook gaan we in op de vraag: hoe kom je van een verslaving af? Het is niet makkelijk om van een verslaving af te komen, maar het multidisciplinaire team van een GGZ-instelling die in verslavingszorg is gespecialiseerd biedt de juiste hulp.  

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Alcoholverslaving komt onder alle verslavingen het vaakst voor. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat alcohol in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Ook is alcohol makkelijk en legaal te verkrijgen. De grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken is daarom vaak moeilijk te zien. Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, lijden veel mensen aan een verslaving aan alcohol. Het is extra moeilijk om te stoppen met drinken omdat drank lichamelijk en geestelijk zeer verslavend is. Geleidelijk aan ontwikkelt zich het stadium dat iemand is verslaafd aan alcohol. Er ontstaat gewenning omdat steeds meer alcohol nodig is om in dezelfde roes te komen. Je spreekt van een alcoholverslaving als je in bepaalde perioden structureel veel alcohol drinkt en niet of nauwelijks zelfstandig kunt stoppen met het drankgebruik. Daarbij leidt het drinken van alcohol steeds tot dezelfde problemen, waaronder: verzuim op het werk, financiële problemen en het verlies van contact met familie en vrienden.

Hoe ontstaat een verslaving aan wiet?

Een wietverslaving (cannabisverslaving) kan al op jonge leeftijd beginnen en komt meestal voort uit recreatief gebruik. Omdat hasj en wiet vaak tegelijkertijd met tabak worden gerookt in een joint, gaat de verslaving daaraan vaak samen met een tabaksverslaving. Een wietverslaving ontstaat meestal geleidelijk doordat mensen met softdrugs experimenteren door joints te roken. Vervolgens wordt het blowen steeds meer een gewoonte. Uiteindelijk ontdekt iemand die hasj of wiet gebruikt, dat hij of zij de drug continu nodig heeft om dagelijks goed te kunnen functioneren. De naaste omgeving merkt aan allerlei gedragsveranderingen dat er iets niet in orde is, zoals een sociaal isolement dat steeds verder toeneemt en plichtsverzuim op het werk.

Wat zijn de symptomen van een wietverslaving?

Vraag jij jezelf af of je een wietverslaving hebt? Er zijn diverse symptomen die duiden op een verslaving aan het middel. Zo kun je bijna niet meer slapen zonder eerst een joint te roken, doe je tevergeefs pogingen om te stoppen en nemen je prestaties op het werk of op school af. Andere symptomen van een wietverslaving uiten zich in evenwichtsstoornissen, concentratiestoornissen en een verminderd geheugen. Bijna alle activiteiten die je onderneemt, vinden plaats in combinatie met het gebruik van cannabis. Daarnaast kunnen er op korte en lange termijn ernstige ziektes ontstaan, zoals: schade aan het hart, de bloedvaten, de longen en de luchtwegen. Ook kun je als je verslaafd aan wiet bent last krijgen van hoesten, astma en bronchitis. Verder kunnen negatieve lichamelijke en psychische symptomen optreden, waaronder: depressie, psychose, angststoornissen en hevige slaapproblemen.

Herstellen van een verslaving

Merk je dat iemand in je naaste omgeving is verslaafd aan wiet of alcohol of heb je zelf moeite om met het gebruik van een middel of gewoonte te stoppen? Herstellen van een verslaving doe je niet alleen. Het team van medische professionals op het gebied van verslavingszorginstelling biedt advies en hulp. Daarbij ligt de focus op het creëren van een platform waar de cliënt zich op z’n gemak voelt en opnieuw de balans kan vinden. De specialisten werken samen met experts, coaches en ervaringsdeskundigen om gespecialiseerde behandelingen aan te bieden die in het dagelijks leven goed zijn toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *